کبد یا جگر یکی از فعالترین ارگانهای بدن است که در تصفیه خون و سمزدایی بدن نقش مهمی دارد. این عضو برخلاف دیگر اندامهای بدن چون معده، روده، قلب و ماهیچه، هیچ جنبش و حرکتی ندارد. این بخش قرمز رنگ که در سمت راست شکم و زیر قفسه سینه قرار دارد در معرض بیماری های خطرناکی همچون سرطان کبد، کبد چرب، هپاتیت، سیروز و ... است.
بیماریهای کبدی میتواند زمینه ارثی داشته و یا بر اثر عوامل محیطی همچون چاقی، مصرف دخانیات، ویروسها و ... ایجاد گردد. اگر فرد به بیماریهای کبدی مبتلا شود یکی از علائم و نشانه ها همچون زردی پوست و چشم، درد و تورم بدن، خارش پوست، تغییر رنگ ادرار و مدفوع، خستگی، تهوع و استفراغ، از بین رفتن اشتها و کبودی بدن را خواهد داشت.
بهترین راه برای درمان و پیشگیری بیماریهای خطرناک کبد، استفاده از مواد غذایی ارگانیک و دوستدار کبد است که فرد بیمار با کمک گرفتن از آنها میتواند در جهت سلامتی گام بردارد. یکی از این گیاهان دارویی که در پیشگیری، درمان و بهبودی بیماری های کبدی نقش اساسی دارد، زعفران است.
کروسین، پیکروکروسین و سافرانال موجود در زعفران که به ترتیب در ایجاد رنگ، طعم و بوی آن نقش دارند، دارای خواص ضد سرطان، ضد التهاب و آنتی اکسیدان هستند. از دیگر خواص زعفران می توان به این موارد اشاره نمود: کاهش چربی و کلسترول، آرام بخش و مسکن، اشتها آور، ضد اسپاسم و گرفتگی، درمان عفونتهای ادراری و درد معده، هضم کننده غذا، تصفیه کننده خون و تقویت بدن. این گیاه با خواص درمانی خود علاوه بر تصفیه و تقویت کبد، برای سلامت سایر اعضای بدن همچون قلب، چشم، مغز، پوست، مثانه، استخوانها و ... مفید است.
«سرطان کبد» به عنوان پنجمین سرطان شایع در جهان شناخته شده است. زمینه ایجاد آن ابتلا به هپاتیت نوع B و C، بیماری کبد چرب و استفاده از مشروبات الکلی، مصرف بیرویه آهن و قرار گرفتن در معرض مواد سرطانزا است. یکی از این مواد خطرناک، ماده سرطان زای DEN است که در بیشتر لوازم آرایشی، بنزین، غذاهای فرآوری شده و تنباکو موجود می باشد و ترکیبات زعفران مانع از تأثیر DEN بر روی سلول های بدن است. مبتلایان برای پیشگیری و درمان این سرطان، روشهای درمان شیمیایی را در پیش میگیرند اما زعفران با خاصیت آنتی اکسیدان خود به عنوان یک ماده ضد سرطان شناخته شده است. طبق تحقیقات صورت گرفته بر روی تأثیر زعفران بر کبد محققان دریافتند کروسین زعفران تأثیر مثبتی بر روی سرطان کبد دارد و با مصرف آن می توان این بیماری کشنده را کاهش داد و یا اینکه به بدن این توانایی را می دهد که از خود در برابر سلول های سرطانی محافظت نماید و یا با ایجاد مقاومت در سلول ها باعث کاهش تأثیر سرطان بر روی آنها می شود. پروتئینهای خاصی در بدن وجود دارند که کاهش آنها نشانه اولیه وجود سرطان است. زعفران کاهش این پروتئین ها را سریعتر آشکار میکند. در این صورت سریع تر به وجود بیماری پی برده و میتوان پیشرفت آن را کنترل کرد.
زعفران باعث وقوع آپوپتوز (خزان یاخته ای) میشود که در آن مرگ سلولی طی یک فرایند برنامه ریزی شده اتفاق می افتد؛ به این معنی که سلول پس از تغییر شکل و سرطانی شدن اقدام به خودکشی می کند. این عمل باعث کاهش سلول های سرطانی و پیشگیری از تکثیر بی رویه آنها می شود. زعفران با کمک به فرآیند آپوپتوز نقش ضد سرطانی خود را اجرا میکند.
آزمایشات علمی
محققان برای اثبات تأثیر زعفران بر سلول های سرطانی کبد (HCC)، آزمایشی بر روی سه گروه موش انجام دادند. ۱۴روز پیش از تزریق ماده سرطانزا به موشها، رژیم حاوی زعفران را برای این سه گروه موش شروع کردند به این صورت که گروه اول ۷۵ میلی گرم، گروه دوم ۱۵۰ میلی گرم و گروه سوم ۳۰۰ میلی گرم در روز زعفران دریافت می کردند. این آزمایش تا ۲۲ هفته به طول انجامید. نتایج تحقیقات حاکی از این بود که گروه سوم که دریافت کننده بالاترین دوز زعفران بودند ماده ی سرطان زا روی آنها تأثیری نداشته و این گروه از موشها از ابتلا به سرطان در امان ماندند. نتایج نشان میدهد که عصاره زعفران همچون محافظی قدرتمند از کبد در برابر سرطان و دیگر بیماری های خطرناک حفاظت میکند.
«هپاتیت» به التهاب کبدی گفته میشود که در صورت بروز، سلول های بدن خودکنترلی را شروع کرده و رشد آن را محدود میسازند. در غیر این صورت بیماری پیشرفت کرده و به سرطان کبد یا سیروز تبدیل میگردد. «سیروز» نوعی اختلال کبدی است که در آن بافت زخم به تدریج جایگزین سلول های سالم کبد می شوند. در این صورت سلولهای ملتهب دیگر قادر به انجام وظایف خود نیستند. زعفران با خاصیت ضد التهابی خود در درمان بیماری های التهابی کبد مانند هپاتیت و سیروز، کبد چرب و ... نقش مهمی ایفا میکند.
«کبد چرب» یکی از رایج ترین بیماریهای کبدی است. انباشته شدن چربی در سلولهای کبدی میتواند به التهاب این سلولها منجر شود. پیش زمینه ایجاد این بیماری؛ افزایش کلسترول، چاقی، قند خون و دیابت است. زعفران با خاصیت ضد التهابی خود می تواند در درمان این التهاب کبدی نقش مهمی داشته باشد. در طب سنتی نیز اعتقاد بر این است خوردن چای زعفران میتواند کبد چرب را درمان کند. از سوی دیگر زعفران با کاهش کلسترول خون و سم زدایی از کبد، درصد ابتلا به بیماری کبد چرب را کاهش میدهد.
نتیجه گیری
به عبارت ساده تر، کبد یکی از مهمترین اعضای بدن است که مسئول فیلتر کردن مواد غذايي و نوشیدنی مصرف شده مانند یک صافی است. اين بدان معناست كه کبد فاکتورهای مضر مواد غذايي را گرفته و آنها را بدون ضرر وارد دیگر ارگانهای بدن ميكند، به بیان دیگر کبد، فیلتر بدن است و بیماری های کبدی، باعث اختلال در کار این عضو مهم میشوند. بیماری های همچون سرطان، کبد چرب، هپاتیت، سیروز و ... که برای پیشگیری و یا درمان آنها باید چاره ای اندیشید. زعفران روشی گیاهی جهت پیشگیری و درمان بیماریهای کبدی است. محققان با تحقیقاتی که بر روی موش ها انجام دادند دریافتند که در کبد موشهای تغذیه شده با زعفران، ابتلا به بیماریهای کبدی و تخریب این عضو به ندرت مشاهده میشود. نتایج پژوهش های انجام شده بر روی تأثیر زعفران بر کبد، خاصیت آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و ضد سرطانی ترکیبات زعفران را اثبات میکند.
کلام آخر
داشتن زندگی سالم، مصرف مواد غذایی ارگانیک، ورزش و تحرک مستمر، عدم مصرف دخانیات، کنترل وزن، پرهیز از مصرف کلسترول و قند در وعده های غذایی می تواند احتمال ابتلا به بیماری های کبدی را کاهش داده و زندگی عاری از هر گونه بیماری را برای ما به ارمغان آورد اما در این بین از مصرف زعفران ناب غافل نشوید.
دیدگاه خود را بنویسید